@The Academy zoeken


Spreekt Database administrator, Database developer of Business Intelligence je aan?

Door: Gerben Hameetman 20-05-2019

Overweeg dan de basistraining Querying Data with Transact-SQL – ook als je al gehoord hebt van OLTP, ETL of OLAP. Een goed T-SQL-statement helpt je te automatiseren en zorgt dat je efficiënter data in je rapportage krijgt. Dit is een onmisbare basis die je in elke tak van SQL nodig hebt.
Training 207641 Querying data with Transact-SQL bij @The Academy


Wacht daarom niet tot later in je carrière met het leren van de best practices op het gebied van Transact-SQL


Heb je ooit van een draaitabel in Excel gehoord? In een draaitabel zet je data tegen elkaar af. Je zoekt bijvoorbeeld het antwoord op de vraag “wat is de omzet in euro’s in mei?”. Om deze vraag te beantwoorden moet je meerdere handelingen in Excel verrichten. Je zet tijd tegen verkochte producten in euro’s af.

Ook in T-SQL kan je dit met meerdere opeenvolgende statements (commando’s) doen om de data te verfijnen. Alleen is het soms veel efficiënter om het met één statement te doen. Met een eenvoudig T-SQL-statement haal je het antwoord direct op en publiceer je het middels een rapport.
Dit klinkt heel eenvoudig maar je hebt kennis van rapportages nodig waarbij je weet hoe de rapporten in elkaar zitten. Allemaal te leren in deze training.

Wist je trouwens dat er twee types databases zijn?


OLTP en OLAP.

OLTP staat voor On-Line Transaction processing. In deze database ben je aan het werk. De data is de hele tijd in beweging doordat er dingen toegevoegd, gewijzigd of verwijderd worden. Een verkooporder, een terugboeking, een retour artikel.
Rapporten is in dit type database niet altijd even praktisch. Waarom vraag je?

Als je deze database vraagt “Wat is de omzet in euro’s in Mei?” Dan zegt de SQL-server, “Hmm, dat is een goede vraag, ik ga voor je rekenen.”

In een tabel met 30 rijen kan SQL snel rekenen, maar als we het over Big Data hebben, dan hebben we misschien wel over 30 miljoen rijen. Voordat jij het antwoord hebt, kun je weet ik niet hoeveel rondjes op de gang lopen, maar dat duurt láng.

Er is een oplossing bedacht, de OLAP-database


Middels ETL (Extraction, Transformation, Load), haal je de data uit je OLTP, reken je uit wat je wilt weten en laad je deze in de OLAP-database (On-Line Analytical Processing database).


Tussen de twee databases, OLTP en OLAB, werkt ETL als een soort brug. Op die brug stel je alle “vragen” over je data, daar bevind jij je met je T-SQL.

Je stelt elke “1 keer per x tijd” jouw vragen. Het systeem is op dat moment op de achtergrond druk met rekenen om de vragen opnieuw te beantwoorden, zodat ze weer up-to-date zijn.
Als je nu een vraag stelt voor een rapport dan zegt de OLAP-database “klaar”. Het antwoord is al voor je uitgerekend.

SQL Server Integration Services


Om het verhaal nog iets completer te maken, wordt de ETL gebouwd met SQL Server Integration Services. Om de services te kunnen gebruiken is een grafische schil gebouwd. Een soort Workflow-achtig systeem om je te helpen.


Als je T-SQL goed beheerst, dan heb je die grafische schil niet nodig of kun je deze finetunen om efficiënter te werken. Je kunt sneller én eenvoudiger via statements in de programmeertaal werken. De workflow heeft, net zoals Excel, behoefte aan tussenstapjes om je data per vraag te verfijnen.

Oftewel, als jij je ETL goed inregelt en T-SQL goed beheerst, werk je efficiënt en kun je direct je rapporten vullen.

Waarom raad ik je deze basistraining aan? Dat is simpel.


Deze training leert je de best practices die je nodig hebt om je SQL-server met T-SQL in te richten, simpele query’s maken en waar bottlenecks kunnen zitten qua performance als we het hebben over query’s.

Deze fundamentele basis komt je ook zeer goed van pas bij het maken van examens. Microsoft staat bekend om haar pittige examens. Zodra je de SQL-basis goed beheerst en volledig begrijpt, dan zal elk SQL-vervolgexamen eenvoudiger zijn.

We bieden deze training in 4 leervormen aan

Wil je een officiële MCSA-titel behalen?


Dat kan. Deze training is onderdeel van de titel MCSA SQL2016 Database Development.Zo behaal je de MCSA SQL2016 Database Development certificering bij @The Academy