Blog

Microsoft beeindigt de bekende MCSA/MCSE/MCSD certificeringen

Door: Leo Cuijpers 27-02-2020

Sinds de komst van Windows NT (Server) in de begin jaren 90 werden de certificeringen MCSA en MCSE wereldbekend.

Tijdens de introductie van Windows Server 2008 verdwenen ze heel even van het toneel, om plaats te maken voor MCITP certificeringen.Al gauw werden MCSA en MCSE heruitgevonden met de komst van Windows Server 2012.

Inmiddels zijn we bij Windows Server 2019 aanbeland, in een tijdperk waarin cloudcomputing een zeer belangrijke positie heeft ingenomen.

Transitie naar Role based trainingen en certificeringen

Eind 2018 heeft Microsoft een nieuwe generatie role-based trainingen geintroduceerd. De reden hiervoor is de ontwikkeling van de cloud technologie en de rol die Azure en Microsoft 365 (respectievelijk Office 365) hierin spelen. De eerste stappen van deze grote verandering in het trainingsaanbod zagen we al gebeuren met Windows 10 die in het Microsoft 365 programma is opgenomen. Toen namen we al afscheid van de eerste MCSA certificeringen zoals MCSA Windows 8 en MCSA Windows 10.

Wat betekent het vervallen van de MCSA, MCSE en MCSD certificeringsexamens per 31 januari 2021?

Als eerste vervallen alle examens die leiden tot een MCSA, MCSE of MCSD certificering op 31 januari 2021. Ben je bezig met het behalen van een van deze certificeringen? Zorg dan dat je je examens uiterlijk 31 januari 2021 hebt afgerond.

Je behaalde MCSA, MCSE of MCSD Certificering blijft op je transscript staan.

Voor Microsoft partners is het belangrijk om te weten dat na het vervallen van de examens, de behaalde examens nog 12 maanden blijven meetellen voor je Partnership registratie als Silver of Gold partner in de diverse competenties.

Deze certificeringen komen te vervallen

10 MCSA certificeringen 4 MCSE certificeringen 1 MCSD certificering

Download hier de lijst van examens die per 31 januari 2021 niet meer beschikbaar zijn. De datum is vanwege de corona crisis aangepast van 30-6-2020 naar 31-1-2021.

"Retired" Examens
Buddy de mascotte een tijdlijn laat zien
Buddy de mascotte die meerder Microsoft product logo's in zijn hand heeft

Trainingen voor Windows Server, SQL Server en .NET blijven beschikbaar

Hoewel de examens vervallen, blijven de trainingen zoals Windows Server 2016, SQL Server en .NET development gewoon bestaan.

Waarom?

Het zijn dé inhoudelijk, diepgaande trainingen van de producten van Microsoft, voor diegene die die kennis nodig heeft. Je kunt alleen na 30 juni 2020 geen examen meer afleggen.

Voor de nieuwe trainingen zoals Windows Server 2019 of SQL server 2019 zullen er ook geen certificeringen komen. Dus met de aangekondigde upgrade training naar Windows Server 2019 medio juni/juli komt er geen mogelijkheid om je MCSA Windows Server 2016 te upgraden naar 2019.

Wat als je gestart bent met een certificering?

Geen paniek. De certificeringsexamens komen pas halverwege dit jaar te vervallen. Dit bekent dat je een certificering, die uit 2 of 3 examens bestaat, nog kunt behalen voor deze datum.

Zorg wel dat je een strakke planning aanhoudt. Plan het examen op tijd in.

Ben je van plan om pas in het tweede kwartaal te starten met een MCSA, MCSE of MCSD certificering? Dan raden wij je dat af.

Heb je de kennis nodig, en is certificering geen doel of voorwaarde, dan kun je deze trainingen natuurlijk nog gewoon volgen.

Meer weten over Microsoft certificeringen?

Klik dan op onderstaande button

Microsoft certificeringen
Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!
Waarom @The Academy?
Hoge klanttevredenheid
8,7 uit 3306 evaluaties
Spreiden van lesdagen
flexibiliteit voor uw gemak
Persoonlijk advies
bij het zoeken van de juiste training
Virtueel trainen
voor alle klassikale en blended trainingen